![]()
Ett faximil från 1981 och tidningen Schlager som då tog pulsen på Tällbergssonen Anders ”Henkan” Henriksson.
Imorgon lördag publiceras i DT och på dt.se en stor intervju med skivproducenten och hitmakaren Anders ”Henkan” Henriksson. Ett namn som vid en första anblick kanske inte väcker gemene mans intresse, men som vid en närmare granskning visar sig vara Dalarnas kanske allra största bidrag till musikhistorien.
Mycket material blev dock över när texten om Henkan skrevs, men i den underbara bloggvärlden finns ju inga textlängdsbegränsningar så detta får komma till glädje här på Nostalgibloggen istället. Här nedan följer lite spridda skurar från intervjun med ”Henkan” samt en diger lista med länkar till musik han på något sätt varit involverad i.
Om flytten till England:
– Det var mycket Blonds förtjänst. George Martin hade hört plattan vi gjort och bjöd in mig att arbeta där. Jag tyckte det var en kul grej bara. Skillnaden med att arbeta i England var framför allt att tekniken var bättre där.
Om Beatles:
– Även om jag arbetade i Abbey Road studios så hade jag inte så mycket att göra med dem och det var ju dessutom strax innan de bröt upp. Man morsade på dem i cafeterian, men den ende jag lärde känna var George Harrison som var väldigt trevlig. Han var uppväxt i samma Liverpoolstadsdel som John Gustafson och bägge avled av samma typ av hjärntumör. Märkligt och tragiskt.
Om Bee Gees:
– Jag och Barry Gibb brukade äta lunch på samma pub i Mayfair i London och jag har bland annat vikarierat som pianist på deras plattor. Fast det är saker jag aldrig fått någon cred för. Över huvud taget var det ganska vanligt att producenter och tekniker aldrig omnämndes på skivomslagen. Men det är inget jag har brytt mig om, jag försöker att alltid blicka framåt.
Om Magnus Uggla:
– Vårt samarbete började faktiskt redan 1975 och jag förstod direkt att ”Varning på stan” skulle bli en monsterhit, sånt känner man redan i studion. Låten hade en arrogans som det fanns täckning för i texten och det gillade jag. Det gjorde däremot inte Bruno Glenmark som hotade att lämna skivbolaget CBS om Ugglas platta gavs ut. Men ut kom den och resten är modern svensk musikhistoria.
- Vi skriver i princip allt material tillsammans. Han är kanon att arbeta tillsammans med, oftast träffas jag och Magnus i hans mors lägenhet på Floragatan för att skriva. ”Jag mår illa” skrev jag musiken till och Magnus texten, fast han ändrade i texten hela tiden så låten fick ständigt göras om. Men det var en oerhört rolig låt att skriva.
Om inspelningar hemma:
Det händer också att det spelas in i Henkans stuga på Ekerö. Där finns ingen exklusiv studiomiljö eller mängder med utrustning, men det bekymrar Henkan föga.
– Äsch, det mesta fixar man via datorn i alla fall. Faktum är att saxpåläggen till en av Thor-Leifs plattor är gjorda här och här har jag spelat in både körer och stråkkvartetter så det funkar hur bra som helst fast det ser lite spartanskt ut, förklarar han.
Om dagens inspelningsteknik:
– Jag började arbeta med datorer och musik redan 1986 och folk skrattade i princip åt mig då, men tiden har uppenbarligen gett mig rätt. Idag behövs inga jättelika mixerbord, det finns i datorn och läggs upp på en extra skärm bredvid.
![]()
Henkan och Tages under inspelningarna av ”Studio” som gjordes i Abbey Road Studios.
Om Tages LP ”Studio”:
1968 spelade Henkan och Tages in albumet ”Studio” som idag anses vara en musikalisk milstolpe och såväl i Sverige som utomlands jämförs den faktiskt med Beatles ”Sgt Pepper”. Många av låtarna på plattan skrevs av Göran Lagerberg och Henkan i den sistnämndes stuga i Tällberg. Mer om allt detta kan läsas i den eminenta och bildrika boken ”Stora boken om Tages” (Premium Publishing):
– Det känns kul att skivan har lyssnare än i dag. Per Gessle sade i en intervju att ”Studio” är en av de fem plattor han skulle ta med sig till en öde ö, och då måste vi ju har gjort en del rätt.
En låt med speciell dalanknytning finns på ”Studio” och heter ”The old man Wafver” och bygger på en Siljanslegend:
– Det är en historia som farsan berättade för mig och som handlar om gubben Wafver som för några hundra år sedan bodde på Vaverön i Siljan med sina får. Legenden säger att han går igen där på ön. Vi tyckte det lät spännande och skrev en låt om det. Vaverön är för övrigt ett ställe där jag ofta varit och fiskat så den platsen kan jag.
– Egentligen är det ingen regelrätt Tageslåt utan mer renodlad folkmusik . Tommy Blom var dock den som kläckte idén till styckets B-melodi, den som går ”dadadamdamda-dadadamdamda” och det vävde jag in. Med på inspelningen var ju Radiosymfonikerna så där fick jag verkligen använda min klassiska utbildning.
”The old man Wafver” var också finalnumret i Tages stora TV-produktion ”Dalamania” från 1968 och som var SVT:s och Tages svar på Beatles tv-sända ”All you need is love”-konsert.
– Låten är egentligen lite som ett klassiskt stycke varvat med folkmusik och inslag från övriga låtar på LP:n. Vi ville ta vara på anknytningen till Dalarna och jag tycker det blev både kul och lyckat. Över huvud taget var inspelningen av ”Dalamania” en riktigt festlig grej, säger Henkan så här 45 år efteråt.
Om intresset för folkmusik:
– Både jag och Tages tyckte det var kul att mixa gammalt och nytt. Jag har alltid varit fascinerad av rytmen i folkmusiken och dessutom är det ett sätt att bevara vår kulturtradition. Jag har också gjort en del inspelningar just med syftet att bevara gamla traditioner. En gång på 60-talet satt jag Påhl-Olle, Päkkos-Gustaf och Göran Lagerberg i Sollentuna tillsammans med en pava whisky och gjorde en hel del inspelningar. Dessa har dock aldrig blivit utgivna.
- Jag tror grupper som t ex Tages, Blond, Kebnekajse, Contact och Skäggmanslaget inspirerade varandra under slutet av 60-talet och på den vägen gjorde folkrocken intressant. Men faktum är ändå att ”Studio” kom ut före så visst var Tages lite banbrytande på den punkten.
- På 1990-talet skrev jag vinjetten till Skid-VM i Falun och när jag en tid senare besökte Tällberg och sprang ihop med riksspelmannen Lars Björk frågade han mig om jag varit inblandad i den låten. Det visade sig att jag tagit med delar av ”Hjortnäslåten” i melodin, den hade väl legat och snurrat i bakhuvudet på mig antar jag.
Om barndomen i Dalarna:
- Jag var kompis med Danne Söderström, Peo Brasar och andra av dom som skulle bli duktiga hockeyspelare, Speciellt god vän var jag med Lars-Erik Sjöberg på vilkens begravning jag spelade. Det var ingen roligt upplevelse kan jag säga.
Om Blond-låtarna ”Lilac Years” och ”I will bring you flowers”:
Folkmusikens inflytande över Henkan märks också på Blondlåten ”Lilac years” som är en omarbetning av Jan Johanssons ”Emigrantvisa” (”De sålde sina hemman”) med text av Kathe Greene. En annan 60-talshit Henkan arbetat med är John Camerons ”I will bring you flowers in the morning” som Cilla Black fick en dunderhit med 1969 och som därefter spelats in av otaliga artister, t ex Agnetha Fältskog och Amy Winehouse.
– Men Blond gjorde faktiskt en inspelning av låten som var före Cilla Blacks, poängterar Henkan.
Om punken:
– Jag var i London runt 76/77 och en vän hade en brorsa som lirade i punkbandet Warzaw pakt och han undrade om jag inte kunde hjälpa till lite i studion. Det gjorde jag och resultatet blev plattan ”Up your asshole”, skrattar Henkan som heller inte där fick någon cred för sin insats.
Men sådant bekymrar som sagt inte Henkan och inte heller de enskilda musikernas skicklighet eller oskicklighet på sina instrument.
– Nej, sånt är inte så noga. Alla låtar behöver inte vara så avancerade och det finns ju många oerhört bra treackordslåtar också. Däremot trycker jag att energin i musiken är viktig, den måste finnas där.
Om karriärens höjdpunkt:
– Egentligen är det flera. Man får dela in det i olika epoker, men 60-talet, England, Måndagsbörsen och så givetvis hela Uggla-tiden kan man inte bortse från.
– Men jag har gjort så mycket, även en hel del film- och reklammusik. Bland annat en reklamfilm för SJ och X2000 där Putte Wickman var med på klarinett. SJ ville ha lite 50-talskänsla och Hugo Alfvén-anda på det hela.
Om de många pseudonymerna:
- I England var det ingen som kunde uttala mitt namn så där kallades jag mig oftast för Andy Henrix, Andy Henriksson eller något i den stilen. Jag tror mitt riktiga namn, Anders Emil Henriksson, bara finns angivet på en enda skiva och det är King Crimsons ”Islands”.
Om barndomens pianospelande:
– Jag övade så mycket att jag blev ”utslängd”. Tavlorna hamnade snett och jag började istället öva hos min farbror som bodde i egen villa. Jag förstår grannarna. Det var nog inte kul höra en människa sitta och öva fem-sex timmar om dagen varav en timme enbart skalövningar…haha.
Om tiden på Adolf Fredriks musikskola:
– Där var det förbjudet att spela jazz och pop. Folk blev skickade till rektor för att ha spelat jazz på morgonsamlingen. Idag är det helt annorlunda. Inte den där klassiska nördheten som fanns på min tid. Det var då så snävt att jag inte hade en aning om vilka Elvis och Tommy Steele var.
Sonen Gustafs pianistkarriär:
– Han är mycket duktig och ackompanjerar exempelvis Marlena Ernman och då lär man ju hålla en viss klass. Själv har jag inte en chans mot honom. Det han spelar är ibland så jävla svårt.
Om Uggla-låten ”Fula gubbar”:
– Den är baserad på ett övningstycke av Georg Telemann och det var Ugglas morsa, som är sångpedagog, som upptäckte den. Hon sade att hon hade några noter till en ”käck melodi” som visade sig vara det klassiska körverket ”Ceciderunt in Profundom”.
Till sist avrundar vi denna mastondontintervju med ”Henkan” Henriksson med lite ljud- och bildlänkar till lite smått och gott av allt stort denne demonproducent till dalmas legat bakom sedan 60-talet och framåt.
Det är sånt som gör en stolt över att vara från Dalom.
Håll tillgodo och njut!!
”I will bring you flowers in the morning” (Blond – 1969):
http://www.youtube.com/watch?v=fu4mAXuJVjo
Vi håller oss kvar vid Blond och lyssnar på ”Lilac Years” (1969): http://www.youtube.com/watch?v=XGOEI1DLxdo
”The old man Wafver” – Tageslåten från LP:n ”Studio” som handlar om Vaverön i Siljan. Den börjar 17.00 in i TV-filmen ”Dalamania” där Henkan för övrigt kan ses som Gustav Vasa:
http://www.youtube.com/watch?v=6lgYkLq0re4
Under åren i England var Henkan involverad i mängder med idag legendariska plattor. Som t ex det brittisk-israeliska bandet Jerichos andra LP (1972) på vilken Henkan agerade studiotekniker. Här två smakprov. På den första låten (”Justin & Nova”) kan vi höra ett klart Henkan-doftande orkesterarrangemang och frågan är om det inte var han som skötte pianospelandet också då gruppen inte hade någon keyboardplayer:
http://www.youtube.com/watch?v=KU9c9Nksb04
http://www.youtube.com/watch?v=SK-boH0DkYs
En av 60-talets allra bästa låtar med engelska The Marbles. Frågan är hur stor hit det blivit om inte Henkan styrt och ställt vid inspelningen?
http://www.youtube.com/watch?v=7rtdQTHZBK8
Elton John är en personlig vän till Henkan och på denna tidiga Elton-hit hittar vi Tällbergssonen i bakgrundskören. Henkan var för övrigt den som såg till att Elton en gång i tiden fick sin första Sverigespelning (Oppopoppa):
http://www.youtube.com/watch?v=Fi0xN499IXE
32 stråkmusiker från London Symphony Orchestra ville Henkan ha med på denna låt med den engelska gruppen Quatermass. En begäran George Martin godkände efter visst övervägande:
http://www.youtube.com/watch?v=LhCq2zk4FlU
Några av låtarna från King Crimsons LP ”Islands” som idag är en ännu eftertraktad ”Henkan-raritet” i skivsamlarkretsar:
http://www.youtube.com/watch?v=nvZgsyPUhb8
Henkan arbetade också med gruppen Episode Six där flera medlemmar ur kommande Deep Purple ingick:
http://www.youtube.com/watch?v=zE8rqjlwsFk
Med denna John Lennon-låt fick Jerry Williams en megahit. Gissa vem som arrangerade och producerade??
http://www.youtube.com/watch?v=y0zWxTaeBJA
Med lite kyrkliga harmonier förvandlade Henkan i vintras Olle Ljungströms ”Jag och min far” till en hejdundrade Ugglahit:
http://www.youtube.com/watch?v=EnewZrOKxFo
Povel Ramel beställde av Magnus Uggla och Henkan en modern verision av ”Underbart är kort”. Och det fick han:
http://www.youtube.com/watch?v=DSc3FmAgNVI
Ännu en skum ”långt-utanför-hitlistorna-grupp” som Henkan arbetat med.
- Inget jag minns, men en ”Andy Henrix” var uppenbarligen inblandad vid inspelningen och det var ju min gamla pseudonym.
http://www.youtube.com/watch?v=yvjhXvFRHmk
En Henkan-låt för de allra yngsta:
http://www.youtube.com/watch?v=fY2dev6uLHg
Den här låten var en hit world-wide 1970. Såklart var det Henkan som drog i kontrollrummets spakar:
http://www.youtube.com/watch?v=omOL8jChtPw
Henkan har lirat med Reeperbahn också:
http://www.youtube.com/watch?v=BAwWXY7TABY
Många Måndagsbörsar blev det för Henkan som var programmets kapellmästare under alla år. Här syns han i en specialkomponerad orkester där bland andra Phil Collins och Pete ”Quatermass” Robinsson ingick:
http://www.youtube.com/watch?v=tWfAruSoNpI
En lite bortglömd svensk platta Henkan producerat. Här spelar ingen mindre än självaste Gary Moore gitarr:
http://www.youtube.com/watch?v=Z6SXdGX5qno
Avslutningsvis lite glad svensk 60-talspop från den musikaliska syltburk som Henkan haft bägge sina händer djupt nedstoppade i:
http://www.youtube.com/watch?v=nlv9I0nH5jo
http://www.youtube.com/watch?v=lOwpxCvmL4M
http://www.youtube.com/watch?v=mIDB8AYUUso
http://www.youtube.com/watch?v=BS2dVisHF1A